EL MUSEU DEL TEMPS  VILAFRANCA 2023

Nom: Els Cocodrils

 Objecte: Quadern «Som afortunats de viure a un poble»Hem fet entre tots este quadern, que ens ha costat moltíssim i es diu «Som afortunats de viure a un poble». En ell hem explicat per què ens agrada viure a Vilafranca. També hem apegat algunes fotos per a que s'entenga millor.

Ens agraden les festes de Sant Antoni, que és una festa molt nostra. El que més ens agrada de Sant Antoni són els dimonis, els pastissos, els animals, la foguera, els tractors, la malea, la cremà i vore com salten espurnes.

També l'educació a Vilafranca és millor, perquè som pocs xiquets. A Castelló són molts. I a Madrid alces la mà per a parlar i et quedes amb la mà alçada mig matí, sense parlar. I l'escola està prop de casa, encara que segur que caminem més al poble que a la ciutat, que sempre van amb cotxe. I molts ens n’anem a soles a casa; a la ciutat no pots perquè et poden atracar i perquè quan xafes l'asfalt apareixen mil cotxes. I a la nit no es pot dormir, perquè se sent l'ambulància i els camions de bombers i els cotxes i la gent que crida al carrer. I no podem jugar a casa a la pilota perquè fem soroll. Ací l'avantatge és la tranquil·litat i si vius al mas, encara més. Et pots deixar la porta de casa oberta i no passa res. I podem jugar al carrer i també passejar pel bosc quan estem nerviosos, per a tranquil·litzar-nos.

També mengem productes de proximitat, que duem de l'hort o que ens donen els avis i és tot natural. Mengem la carn de les carnisseries del poble, que són de les vaques de Cantavella o de les ovelles i els animals del poble. I el rabo de bou, que està boníssim. Les hamburgueses de les safates del Charter són super-roges perquè els posen coses artificials per a que semblen més bones i per a que aguanten més dies. I en Macdonalds... no ompli gens, eixa hamburguesa! Te n'has de menjar tres o quatre.

Per tot això ens agradaria continuar vivint sempre al poble. A quasi tots.

Havíem pensat enterrar-lo al parc del Metge, perquè des de xicotets hem passat la vida jugant allí, però en les Fonts del Llosar també hi ha llocs on juguem; hem fet una pluja d'idees i ens agraden els llavadors on cacem culleretes, darrere de la font, al jardí botànic, a les tauletes… però sobretot baix del gronxador eixe estrany, on jugàvem a tendetes i a castells, el tobogan. Per unanimitat.

Els Cocodrils (és el nom que tenen com a grup, des que van entrar a escola) són els alumnes de 5é de primària del CEIP Don Blasco de Alagón i són: Raúl, Xavier, Alex, Francesc, Manel, Andrea, Marina, Yago, Ainhoa, Héctor, Aurora i Yasmine.